4.19.2009

Bagaimana hendak memakai selendang?

AKHIRNYAAAAAA, MASA YANG DINANTI-NANTIKAN TELAH TIBA. *padahal takde sape tunggu pun. (ah takpe, nak jugak ada drum rolls,)
Aku bangga hari ini, sebab walaupun sibuk menelaah untuk final exams (PADAHAL SIBUK MENELAAH NEED FOR SPEED) tapi masih ada masa untuk sengaja ambil selendang kemudian camwhore sendiri untuk tunjuk cara-cara lilitan selendang aku untuk dimasukkan dalam blog. Padahal seluar tak pakai, selendang je pakai, okay asal aku bagitahu yang ini.
Okaaaaay, kepada semua yang pernah minta aku postkan entry ini, ini khas untuk kau semua! =')

Terutamanya yang bakal melahirkan anak, atau pun kepada yang telah meng emelkan permintaan, dan komen-komen dan etc. Lepas ni korang kena wajib doakan aku dekan this sem okay * paksa

K H A S B U A T K A U S E M U A (nada azwan ali bila tengah umumkan siapa pemenang carta Hits 1)

Pertama : Cari mana mana selendang yang anda rasa lawa. Tak lawa pun takpe, kalau ada alas meja yang bentuk selendang pun boleh, asalkan tidak ada sisa air milo tumpah. Letak atas kepala, dan pinkan pakai kerongsang. Kerongsang jangan begitu besar, nanti leher nampak gemuk.


Pastikan selendang sebelah pendek dan sebelah panjang. Kira agak agak je ah panjang berapa semua sebab I takde pembaris panjang nak ukur. Takkan nak pakai jengkal atau depa.



Tarik yang bahagian panjang ke belakang untuk di letakkan atas kepala. Ye, aku tahu muka aku tua bila buat aksi ni. Bawah mata berkedut, padan muka tengok lagi Gossip Girl sampai pukul 8 pagi.
Haa, tarik sampai bahagian sebelah muka. Kalau selendang yang ada jurai jurai dekat hujung tu, pastikan jurai jurai tu sampai dekat bahagian telinga, baru macam langsir. Nanti bila exam, bole tiru kawan sebelah dengan mengintai di sebalik jurai-jurai ni.

Hasilnya macam ini, biasanya I tak pinkan dekat atas kepala, sebab bila angin kuat, tiup selendang tu, nanti macam sepoi-sepoi selendang tu bergerak, secara langsung mewujudkan imej ayu korang. YANG NAMA AYU TU DAH MEMANG AYU, TAKPAYAH LAH GEDIK SAJA TAKNAK PINKAN WOH.




Yang bahagian pendek pula, boleh ditarik kan ke tepi, kalau taknak tarik pun, boleh jugak, style apa. *wink wink


Tarik sampai habis lepastu letak dekat belakang.


Sekarang, dah boleh cuba betul-betulkan bahagian hadapan supaya tak nampak leher gemuk atau pun macam ada bela beguk sebalik selendang.


Kan aku dah cakap, senang je, takde ah sampai terbelit kerongkong sampai tak bernafas pun kan, kalau ada apa apa persoalan, boleh tanya, tapi kalau dah berjaya buat, MMS AKU SEKARANG. Padan muka korang, sekarang kena tengok gambar geli aku ;

Okay dah bye.

93 comments:

  1. benda paling ikhlas i boleh ckp adalah..

    u comel.. (OKAY, INI BETUL2 IKHLAS)

    ReplyDelete
  2. ukhhhhh.. ko taw. dahi aku kecik. agak kelaka muka bila pkai selendang mcm tu. hahahahha..

    jadi bila aku nk pki selendang, aku akan lipat segitiga kat hujung macam tudungbiasa, baru aku lilit sampai lebam. ngee.

    nnti aku buat tutorial cara aku pulak. ngahahha.

    ReplyDelete
  3. tu bukan tudung...tu kain tuala..ahakz!

    ReplyDelete
  4. anda
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    comel


    C:


    btw,trimas ya!

    ReplyDelete
  5. haha. finally u made it. cun giler (selendang tu la, kalo i cakap u cun nanti kembang hedong haha) p honestly u memang cun :D

    ReplyDelete
  6. aku suke pki seledang yg strechable tuh patu tayah pki pin langsung tp kt msia boring ask jer kale monotone. jd susah tol nk carik selendang cam ala2 belang kale banduang glame cam kau ada tuh.

    ReplyDelete
  7. "Terutamanya yang bakal melahirkan anak"..isk3x terasanya kui kui kui...

    tenkiu tenkiu..lap yu..lap yu..

    kebetulan baru semalam adik hantar selendang untuk kakaknya yang buyung ini...leh la mencuba jaya dengan tutorial ini.

    owh ya, akak doakan iz dpt dekan sem ni..bukan dpt ngorat dekan..tp dpt sijil dekan :p

    ReplyDelete
  8. tenkiu tice.

    even ta pky sluar pn.pky eyeliner kn.haha.hebat2

    ReplyDelete
  9. pas ni ko boleh beli tips sukatan makanan untuk kucing?......macam mana diet macha n family kau beri...
    hahahaha

    ReplyDelete
  10. baiklah

    *gigih cari slendang padan kaler dgn bj pakai esok*

    mesti takleh pakai selua dulu eh?kira dh siap selendang semua br pakai slua eh?kalau lupa camne

    ReplyDelete
  11. hahaha. izzah pernah ajar ni! =p

    lawa laaa izzaayy. =D

    ReplyDelete
  12. urhh.
    bagus u nie la.
    selame nie i pkai selendang gak tp pin blkang je
    xreti belit2.
    jadi benguk!
    haha.
    kalu rajin link me k.
    ;p

    ReplyDelete
  13. oh dah lame aku tunggu orang ajar aku pakai selendang. boleh aku pegi keje pakai selendang ari2. terjage sket aurat aku. hahahahahaha

    ReplyDelete
  14. heh..pakai bende nek nenek saya reti..
    nenek ku rock!
    :)

    ReplyDelete
  15. cane nk pakai dh tau. tp yg mslhnye ktne nk beli yg pattern2.-__-' yg cantik la,yg x cantik melambak pattern.

    lg 1, 2 pashmena ke? asal aku kalau pakai pashmena, nmpk besar cm slendang osama laden je.demmit btul.

    ReplyDelete
  16. http://aboutjonny.blogspot.com/

    sila link!
    :)

    ReplyDelete
  17. fatul : benda paling ikhlas, kalau nak tau ikhlas ke tak kene bagi duit skali kan?

    akiss : ohh aku paham, dilema org lain sume bentuk muka lain kan, BETUL KAU KENA POSTKAN PASAL KAU PNY TUDUNG. kalau aku tahu, aku buat bende ni sbgai tag huh.

    sasya : woh.

    black : mana tahu?

    hazirah : terima kaseeyh.

    miss indie : hahaha tapi i dah memang kembang. hidung pun kembang

    tisha : ohh, aku beli selendang banduan ni pun dekat dgn rumah aku time tu, dah lama dah kot, org pakistan tu dah takde pun. kau try cari kat msjid india lah

    yatie : hahahha terime kasihh

    athen : tak pakai seluar sebab baru lepas berak ah. EH EH TERBAGITAHU

    amad : aku rasa lepas ini baik macha buat blog untuk kau

    rain : haha, tak baik bahan org doh tapi kalau lupa, takpe lah, kadang kadang je tk pki seluar,

    noa : ha ah izzah mmg kdg2 pki. pastu kalau taknak pki, suruh i pakai

    biela : GOT IT.

    ad : kau mmg lah weh, mmg terbaik. lepas ni tlg mms aku gmbr ayu kau

    dzul : eh kenapa kena link johnny tu? takde entries pun?

    sarah : *kembang

    syaza : yang cantik mmg susah nk dpt, aku pun main pilih je. ada je aku beli tak cantik. tapi kau kena bnyk cari ah sbb kalau nk murah kene tgk gerai2 je. takde kedai tetap pun. oh ya ni pashmina. pashmina kau kena pandai alter sbb nak kasi dia pendek. kalau yg besar punye berpeluh seh leher aku kan kan kan

    ReplyDelete
  18. slndg ituw tantek..
    awk pon tantek... :P *jgn kmbngkn idong.. jdk buwok!*...

    dh lma bc ur blog... bru now nk drop comments... gile gedix kn aku ini

    ReplyDelete
  19. terima kasih

    akan aku praktikkan kat anak2 kucingku yg bakal akil baligh bulan depan

    ReplyDelete
  20. Pastinya menaip entri ini adalah salah satu alasan untuk mengelak dari study, bukan? :P

    Apapun entri ini sungguh bermanfaat kepada kaum wanita, jadi tidak mengapalah. EH EH KENAPA BAHASA BEGITU SKEMA?

    All the best for your final exam, Miss Izdiyani.

    ReplyDelete
  21. pkai tuala wanita oops!!

    tuala good morning ckup x...?

    ReplyDelete
  22. baik. tapi nnt ko bagi aku adiah tudung selendang boleh?

    ReplyDelete
  23. macam mana cara nak tanggalkan tudung?
    hihi.

    ReplyDelete
  24. xpakai seluar la kan?
    tp pakai eyeliner.

    dasar camwhore pnye owg !

    ceeettttt....///!!!!

    bace notes la !!!!!

    ReplyDelete
  25. masukkan sekali tips utk memakai sari plak utk mgu depan...hehe

    ReplyDelete
  26. sunguh simple..
    hei iz..
    ape i2 gmbr last2 main kenyit2 mata ngan kiterowg??XD

    ReplyDelete
  27. hehe.comel la ko. jeles guwe ;p
    weih aku pakai selendang tp lilit
    2x sbb ntahla. tlampau pjg kot smpai aku jadi x reti kalo lilit sekali je.

    okey.smoga dpt dean list!

    ReplyDelete
  28. haha.

    tahape terberithau ituh.at liz sume org tw digestive system sehat wal-a-piat.

    ReplyDelete
  29. ehhhhhhhh...thanks ekkkkk. gue dah pandai pakai selendang dengan betul skrang. tima kasih cikguu

    ReplyDelete
  30. wah wah.
    apsal tak tunjuk je dari atas sampai bawah.

    ReplyDelete
  31. tiada rahsia lagi..*ngeh ngeh*
    ad banyak cr len tapi ko punye cr mmg simple.
    p/s:leher bukan je nmpk gemuk,siap nmpak cam ade tiroid siap

    ReplyDelete
  32. okay nampak mcm senang

    tapi x try lagik.

    tapi selendang ko lawa..

    mcm susa nak carik je yg sebegitu

    huhu

    ReplyDelete
  33. Yang bahagian pendek pula, boleh ditarik kan ke tepi, kalau taknak tarik pun, boleh jugak, style apa. *wink wink

    Tarik sampai habis lepastu letak dekat belakang.




    p/s: Okay, so, jadi tinggal cam ekor ke kat blakang? Why dun u amek gamba kat blakang,tengok camne erh?

    ReplyDelete
  34. comel.

    ni yang mau blaja pakai selendang neh!;)

    ReplyDelete
  35. yoo..
    itu link kanda laa...
    dinda harus link!
    haha
    :)
    *erk!~

    ReplyDelete
  36. weh..
    pastu kalo xpin yg lilit kat ats kepala tuh..tbukak la..
    caner??
    ke aku yg xphm apa ko bebel??

    ReplyDelete
  37. lepas ni buat la pasal tips penjagaan 3 anak kucing gatal tu

    ReplyDelete
  38. shweet : kalau kembang hidung lagi lawa lah sebenarnya.

    HP : kau memang kesayangan semua kucing dan orang orang Kuching

    yanie : kasih diberi

    izuan : chihihi malulah sebab terkantoi memang saje tak study jadi buat entry konon nya akan beri pahala ni

    akizaki : tuala wanita? cuba kau lilit kan kita tengok apa jadi

    ad : kau boleh datang bilik aku pastu tgk almari skrg, kau pilih je kaler apa dan design apa kau dambakan. gila pemurah aku

    keri : cara cara tanggalkan tudung tu suami i je boleh tengok. haha entry khas

    sya : BISING AH YOU SYA, PERGI BLAJA SKRG *sambil mengecat kuku dan bersiul

    iris : hmm, rasa nya pakai telekung pun boleh masukkan ni

    nimi : HAHAA GEDIK GEDIK

    wizza : oh aku pun kadang kadang lilit 2x kalau pakai selendang yg panjang. senang cite aku main lilit je lah

    athen : haha BANGGA BANGGA MANA HADIAH

    niyang : HA APA LAGI MMS LAHH

    kaki jalan : kaki i ni pemalu orangnya

    dnie : gehehe aku punya cara org yg malas lilit punye,

    peace : erm kalau nak cantik kena selalu servei kat mana mana tmpt yg jual selendang lah. i pny selendang ni pun main jual kat gerai gerai dlm mall je

    abyan : ha ah, yang pendek tu bila tarik belakang jadi ekor je lah. i suka apa. ada ekor percuma

    zurina : HA JOM

    dzul : i dah lama lah link u punye blog.

    miss bla : ohh kalau nak pinkan pun boleh. kalau taknak pinkan tu kena pakai jenis kain yang keras supaya tak senang slip off shawl tu. kalau pakai jenis kain lembut, patut pinkan.

    ReplyDelete
  39. wah2...ternanti2 kot semua...muka kaw pown dah tua...ada tanda2 nenek gwe menjelma..

    ReplyDelete
  40. aku xkesah... cakap la muka cam nenek kawan korang ke, nampak tua ke, aku nak cakap ikhlas... ko cute gak... skunk turn ko plak puji aku... hahahaha! joking... nice post... hew hew hew...

    ReplyDelete
  41. dah 6 kali try

    x mau2 nih..

    aku rasa aku sesuai x bertudung

    ReplyDelete
  42. sabar jelah weh ramai tak bersyukur kat sini. dulu nak sangat entri cara pakai selendang, dah bagi, mintak macam-macam, mintak kat mana nak beli selendang, macam mana nak pakai sari, bagaimana rupa gambar selendang dari belakang, apakah cara terbaik menggunakan good morning towel, macam mana nak ubati beguk T_T

    SABAR JELAH WEH. LAGI-LAGI ADA KAWAN MACAM NABIL YANG SIBUK NAK RAIKAN MUKA KAU TUA PADAHAL RAMAI GILA PUJI CUN COMEL, DAMBAAN PILU JEALOUS WOH.

    ReplyDelete
  43. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  44. euuww... muke cam AUSTIN POWER "Yeah baby.. Yeah..." kt pic geli tuu... bluwekk.... uit... mn fairuz tuu... xde pon... lalallalal....

    ReplyDelete
  45. i rase nak tgk hanis pulak lilit selendang kat kepala :P nak tgk sape lagi cun hehehehehe

    ReplyDelete
  46. owh adek si izdihar ropanya..hahaha

    ReplyDelete
  47. apesal muka kau semua macam nak tidur niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii??????

    ReplyDelete
  48. uiks? do u know me or have we met? (ada macam bunyi² pick up line plak)... ades...

    ReplyDelete
  49. AwakSgtComel.AsalKauMakinPutihLagiGebu?

    ReplyDelete
  50. ah nnt abes la aku kne tangkap ngan pak gat atau mak gat kolej kau. jatuh reputasi aku.

    ReplyDelete
  51. senangkan idup anda dgn selendang..
    sarung,pin,lilit dan siap!

    xpyah nk kelebet2 bagai..

    ReplyDelete
  52. www.ozlynmxc.blogspot.com

    UPDATED! New shawls... Love it..

    ReplyDelete
  53. was a gud post babe!
    effort tu penting. thank u;)

    ReplyDelete
  54. hi, cantek lagi comel! :)

    come and have a look at my Tie Rack scarves and ties
    i post them directly from the UK :)

    http://shawlycious.blogspot.com/

    XOXO,
    Nurul

    ReplyDelete
  55. awak ni comellah dik..akak suka tengok muka awak!! cute bangat...salam kenal!!

    ReplyDelete
  56. shen : okeh nanti i buat khas untuk u bro


    nabil : KOMEN PALING IKHLAS DARIPADA SEMUA ORANG, AKU MEMANG SAYAAAANG KAU SANGAT LAH WEH *perli


    naim : okeh, i cakap. u cute juga. dah, kita seri.


    emam : terkejut aku, sekali tengok jantan. kau dah lama hidup eh, aku hantar penumbuk skrg


    hanis : haha, HOW COME U UNDERSTAND ME SO DEEPLY, BEST FREN? TSK, PERGI STUDY SEKARANG! BIASA DIA ONLINE LEPASTU PUJUK AKU BAJET AKU TAK MARAH KAU TAK BLAJA. nabil kan suka balas dendam kalau aku panggil dia tua. padahal dia yang malu nanti sebab org tua ni jugak lah dia pernah cinta hekeleh.


    nasrul : semua gambar pun lucu dan geli sebenarnya


    izdihar : hoh. tu dekat entry bawah bawah sket ah. oh ada hati nak tengok. kalau rindu muka austin power koni, cakap je laaaah


    miss inde : hanis memang cun pakai selendang, BESTFREN SAYA KAN MEMANG CUUUN


    amy : NI SIAPAAAAA?


    awin : sebab aku tak cukup tidur tengok gossip girl. bukan sebab belajar law tsk, sumpah kali ni aku tak dpt 3.8 lagi. kau pula BOLEH TERUSKAN KECEMERLANGAN DEKAN KAU.



    dino : nak beli ke selendang tu?


    fidot : sebab kau rabun kot, ini kan bukan aku *TIBA TIBA


    naim : HAHAHA, baca kat blog u je ah


    ash : kau nak aku bayar berapa juta ni?


    ad : takpe, nanti aku back up kau. *hero


    zack : haha, 4 in one


    ozlyn : OKEH SEMUA ORANG SILA TENGOK BLOG DIA


    riri : eh eh model laaah haha.


    shawly : okeeeh okeeeh i tengok, tapi mahal lah, kasi lah diskaun. mydin selalu kasi diskaun.


    nonie : *bersalam,

    ReplyDelete
  57. terima kasih
    i baru je beli selendang
    tapi tak reti nak pakai

    selendang itu dibuat main dengan memakai gaya serbab
    hoho

    ReplyDelete
  58. cun ah akak.
    mst betingkat-tingkat slendang akak dlm almari.
    lawa lawa plak tuh.
    akak beli dkt mane ek.
    saye ade slendang itam ngan krim je.
    itu pon lembik.
    nk yg keras siket.
    ????

    ReplyDelete
  59. ala.. cantek je pakai selendang.. i pakai ada skit prob.. i kai cermin mata, kekadang jadi,kekdang jadi cm haram.. nyirap..

    btw, i link you..

    ReplyDelete
  60. haha... comel jer gambar..
    suke gak kai selendang ni.. tapi ada la sorang ni tegur cakap i pakai selendang ni, macam yoO'O' je.. menyirap habis.. sebab kan dia i dah jarang nak pakai.. huh, tapi tgk u pkai mcm nak pakai balik pulak..

    ps: i link you.. and your pictures looks fun'.. fun? huhu.. that wht i can describe...

    ReplyDelete
  61. u r cute :)
    btw, klu pkai selendang xkne gn muke, xle jugak (ade pengalaman buwok.lol)

    ReplyDelete
  62. aku baru ingat nak cakap. cantik lah model pakai tudung ni. mana kau sebat. rupanya gambar kau. ok. comel.

    ReplyDelete
  63. lepas ikat selendang kena buat peace sign erk.. oooo :P

    ReplyDelete
  64. hola lalala
    hai iz. :))
    kihh. sangat cute taw pic pake selendang itu. wah wah. i minat juga kat selendang. yaa. kita same2 selendang hardcore. kahhh.
    hehe. senang2 visit blog kuu yaa.
    oww ya.kihhh :)

    ReplyDelete
  65. link kan saye lehh? kerna saye dah lame link kan anda. kihhh. tengssss yer iz. :))

    ReplyDelete
  66. salam..
    dik..akak ni silent reader..dh lama..
    suka ngan entry ni..coz dh tunggu lama tau..comel sgt! *MEMANG DH COMEL KAN!*


    Free Klik kat akak yer..
    http://ashamiablog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  67. URE SO CHOMELLL

    thanks for the tips yahh~!!

    p/s: Saya dh add your link to mine..hehe

    ReplyDelete
  68. aina : haha noted. dulu masa i tak kreatif lagi pun, i main pakai jadi serban. tak pun semua selendang tu alas kan meje je ah

    opie : takde ah banyak, tapi annoying ah sebab baju tak banyak, selendang banyak so macam slalu pakai baju sama woh tsk. kalau nak yg keras kene tgk material yang keras lah, tapi kalau yang lembut, iron lah dulu spray starch ke apa nak kasi die keras.

    anne : haha i dah link u balik. pakai cermin mata pun comel lah doh

    ynaz : i dah pernah kena kot apa u kena, u buat bodoh je dgn dorang dorang ni. nanti lama lama dorg bosan ah nak cakap apa.

    ezora : beli lah selendang ikut muka! EH ADA KE

    kopi : huh, agak terhina di situ tapi takpe, dah biasa

    ripsta : macam peace for gaza lah en en en

    darl : yes, uve been linked too

    cekodok : hoooh

    saiyidah : haha, high five bebeh! okeh i dah link u balik

    mia : oh thaaaanks, so skrg dah buat entry, so macam ok dah lega takpayah nak buat org ingat i kedekut ilmu heh. telah dilink.

    aimi : eh u finalis dewi remaja kah? dalam blog u ? oke linked.

    ReplyDelete
  69. lawa la shwl2 u...
    u bli kt mne ek..?
    klu bli on9 kc url die k...

    ReplyDelete
  70. hope u dont mind di-link kan.
    num 10. =)

    oh. thnx for the tips.
    suka tgk u pakai selendang.
    kemas je. =)

    ReplyDelete
  71. aku penah try pakai selendang tapi haram takselesa.
    selalu rasa nak tercabut.
    tekanan oh!
    aku nak pakai jugak

    ReplyDelete
  72. haha i baru blaja pkai selendang nie. hehe

    ReplyDelete
  73. comel gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa =D

    ReplyDelete
  74. ha wehhh.cpt upload. aku tgh sangap selendang baru ni.

    ReplyDelete
  75. chun gilew weyh!
    huhu.
    sdg giat mengumpul slndg jgk.
    suke tgk u pakai, sesuai je.
    && ur shawl cantek cantek.
    muke i bulat kowt kdg kdg rse x sesuai je pakai slndg.
    double chin taleyh cover kowt !
    haha.
    i link u . (:

    ReplyDelete
  76. Miss Selfridge and H&M tops and dresses. Tie Rack scarves and ties, Jane Norman and Principles handbags and clutches. Come and grab yours now!:)

    ReplyDelete
  77. Tie Rack Scarves available....visit us today

    ReplyDelete
  78. jom tgk selendang di blog sy.. comel2.. hihi


    http://mylittleladiesrack.blogspot.com

    ReplyDelete
  79. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  80. salam.. dah ramai aku tanya nk pakai mcm ne selendang .. tapi x de sowng pun ajar aku... now.. aku jumpa blog... kamu.. TQ

    ReplyDelete
  81. Sekarang baru la Nia reti pakai selendang~ thanx Kak Iz ! Kak Iz cantek dgn selendang tuh~ ^^

    ReplyDelete
  82. tengok tiga gabar yang dekat bawah tu seronok pulak. kelakar je. heehe. comelll :D

    ReplyDelete
  83. Sumpah kau cantik! Hehe. Mekaseh ye 'susahkan diri' buat benda alah ni walaupun aku taw kau memang busy

    Terharu tak dengan ayat aku?

    ReplyDelete
  84. heya sayesayangiz.blogspot.com owner found your blog via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found site which offer to dramatically increase traffic to your blog http://mass-backlinks.com they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer most cost effective services to increase website traffic at this website http://mass-backlinks.com

    ReplyDelete